Добри ползи за планинско колоездене

1) Подобрено здраве на сърцето

Известно е, че редовното упражнение подобрява сърдечно-съдовата форма. Британската медицинска асоциация проучи 10 000 души и показа, че карането на велосипед в продължение на поне 20 мили седмично намалява риска от коронарна болест на сърцето с почти 50%. Планинското колоездене използва големи мускулни групи, които изискват много кислород. Това кара сърцето да работи стабилно, повишавайки неговата физическа форма с 3-7%.

2) По-малко натоварване на ставите

Планинското колоездене е спорт с ниско въздействие, което означава, че поставя по-малко стрес върху ставите ви, отколкото други аеробни дейности като бягане. Колоезденето също се счита за спорт без товар, което означава, че актът на седене намалява натиска върху ставите и намалява риска от нараняване.

3) Намален риск от заболявания

Редовното умерено упражнение е известно, че укрепва имунната ви система и ви поддържа здрави. Изследователи от Университета на Северна Каролина установиха, че хората, които карат колело в продължение на 30 минути, 5 дни в седмицата, вземат наполовина по-малко почивни дни в сравнение със заседналите си колеги! Друго проучване, публикувано в Европейския вестник за епидемиология, съобщава, че жените, които са спортували редовно, включително колоездене на работа, намаляват честотата на рак на гърдата.

4) Намален стрес и подобрено настроение

Енергичните изисквания на планинското колоездене стимулират тялото ви да отделя естествени ендорфини, които са начинът на тялото да се чувства добре и да получава повече енергия. Упражненията също така повишават серотонина, важен невротрансмитер в мозъка, който помага за предотвратяване на депресия и тревожност. Фокусът и вниманието, необходими за каране на предизвикателна еднописта, могат да се превърнат в форма на движеща се медитация; в крайна сметка помага да се отпуснете и да преодолеете стресорите на живота, като действа като разсейване от негативни мисли, които могат да допринесат за безпокойство и депресия Придобиването на нови умения и подобряването на способностите ви за планинско колоездене също помага за изграждането на увереност и самочувствие.

5) Повишена мозъчна сила

Изследователи от университета в Илинойс установиха, че 5% подобрение в сърдечно-дихателната годност от колоезденето води до подобрение до 15% при психичните тестове. Това отчасти се дължи на изграждането на мозъчни клетки в хипокампуса – областта на мозъка, отговорна за паметта. „Той засилва притока на кръв и кислорода към мозъка, който задейства и регенерира рецепторите, обяснявайки как упражненията помагат да се предотврати болестта на Алцхаймер“, каза професор Артър Крамер

Креативните професионалисти и ръководители често използват изострената си мозъчна функция по време на упражнения, за да измислят идеи и да решават проблеми.

6) Подобрен баланс и координация

За разлика от плодовете на бягаща пътека или стъпало за стълби, планинското колоездене е динамична дейност, която изисква ездачът постоянно да се приспособява към различен терен, височина и височина. Оставането стабилно и сигурно на планински велосипед не само ви предпазва от катастрофа, но укрепва нервните пътища и засилва мускулната памет. Балансът и координацията изискват комбинираните ресурси на мозъка, сетивата, мускулите и нервната система. Поддържането на тези системи активни с напредването на възрастта предотвратява увреждането от стареене и намалява риска от нараняване от падания.