Как да изберем планинско колело

larutadelosconquistadores

Така че изглежда просто, когато го изброим така, нали? Но избирането на правилния планински велосипед все още може да изглежда плашещо. Първо, ще ви уверим, че в наши дни има толкова много добри планински велосипеди, че наистина е трудно да се объркате. Печалбите и разликите често са незначителни, затова се съсредоточете върху важните неща, които очертаваме по-долу, и запомнете каква е целта – да се забавлявате по пътеките. Затова не наблягайте на детайлите и тръгнете да се возите!

Видове планински велосипеди

И така, каква е сделката с всички тези стилове на планински велосипеди в наши дни? Въпреки че има много различни термини, които производителите използват, за да опишат своите велосипеди, има 4 основни типа: Cross Country (XC), Trail, All Mountain (Enduro) и Downhill (DH).

Трейл планински велосипеди

С тази категория се свързват повечето хора, когато мислят за „планински велосипед“. Пътеките са швейцарските армейски ножове за планинско колоездене и са едновременно страхотни алпинисти и способни спускащи се. Trail велосипедите добавят повече окачване, повече гравитационно ориентирани компоненти (като по-дебели гуми за по-добро сцепление и по-големи спирачни ротори) и по-спокойна геометрия от своите събратя XC, за да ги направят по-способни на всякакъв терен. Виждате ли себе си на целодневни епични разходки на беккантри, както и да блъскате из града и местните ви пътеки? Измервате ли возията си в усмивки и усмивки, а не в секунди? Ако се интересувате от планинско колоездене нагоре точно толкова, колкото и надолу и търсите от време на време падане или скок, пътеката под наем вероятно е това, което търсите.

Trail велосипедите се предлагат с 27,5 ”или 29” колела. Окачването може да бъде от 4,7 “/ 120 мм до 6” / 150 мм ход (отпред и отзад).
Геометриите на пътеките са типизирани от “неутрални” ъгли на главата (66 ° или 68 °), но варират в широки граници в зависимост от различните стилове на каране.
Гумите на пътеките за велосипеди ще постигнат баланс между издръжливост, сцепление и ефективност на търкаляне.

Всички планински или ендуро планински велосипеди

Можете да наречете тази категория едър братовчед на пътеката. изцяло планинските велосипеди са в центъра на състезателния формат, наречен „Ендуро“, където е необходимо катерене, но само отсечките за спускане се измерват и отбелязват. Изцяло планински или ендуро планински велосипед е идеалното оборудване, ако сте готови да спечелите своето пътуване с педали, но наистина сте в него за спускане с мисъл за технически терен и ефирно време. Като се има предвид това, ако искате да пропуснете педалите и да направите няколко обиколки в велопарк или дори на терен с достъп до совалка, изцяло планински велосипед може да се справи и с това.

Планински велосипеди за спускане и фрийрайд

Велосипедите за спускане са предназначени за стръмни, тежки терени, скорост, големи падания и скокове. С тези мотори обикновено търсите някакъв друг път до върха на пътеката, независимо дали това е туризъм, совалка или седалков лифт. Те просто не са принудени да вървят в друга посока, освен надолу. Ако дори не се интересувате отдалеч от въртене на педали нагоре, разполагайте с пътеки и терен, които да поддържат високи скорости и ефирно време, а нивото на умения да се справите в тези ситуации, мотоциклетът за спускане е това, което търсите.

Огромни рамки с 6,7 “/ 170 мм – 10” / 250 мм + ход на окачването отзад и 7 “/ 180 мм – 8” / 200 мм отпред с вилки с двойна корона, които приличат на нещо, което може да видите на мотоциклет.
Тези мотоциклети са изключително отпуснати (ъгъл на главата под 65 °) и имат много нисък център на тежестта (долна скоба) за увереност на стръмен терен и агресивни, кафяво-прахови ъгли.
Гумите на мотоциклети за спускане са пригодени за сцепление и издръжливост с двуслойни (помислете двойно дебели) кожуси за сцепление и издръжливост.

Геометрия и спецификации на планинските велосипеди

След като сте в правилния квартал, след като сте избрали типа планински велосипед, който искате, как да стесните между различните велосипеди в тези категории? Марката и цената определено вземат предвид тук, но ако искате да сте по-научни, можете да сравните геометрията и спецификациите. За пълна разбивка на тези измервания вижте нашето ръководство за геометрия на планински велосипеди. Основният извод е, че разликите в спецификациите като обхват, ъгъл на главата на тръбата и дължина на веригата влияят върху прилепването на мотора и начина, по който се кара. Ако цялата тази беседа звучи като чужд език, най-добре е да запишете някои общи бележки за тези разлики и да тръгнете по пътеките! Всъщност карането на колело е най-добрият начин да видите какво работи за вас.

Оразмеряване на планински велосипеди

Имаме пълен справочник за оразмеряването на планинските велосипеди, но ето основната същност – правилно монтираният велосипед е от съществено значение за доброто прекарване по пътеките. Започнете с таблица с размери и работете от там и не забравяйте, че оразмеряването може да варира при различните марки. Фактори като стил на каране, размери на тялото (дълги крака, къс торс и т.н.) и способност изравняват всички фактори при вземането на решения за оразмеряване. Всичко това са добри неща, които трябва да запомните през целия процес на избор на планинско колело.

Pages:
Edit