категории планинско колоездене?

Планинското колоездене е дейност, към която много хора по света са пристрастени, независимо дали е за прилив на адреналин или просто за удоволствие, независимо дали сте състезателен или просто харесвате тренировката. Всъщност в Съединените щати и Обединеното кралство планинските велосипеди представляват повечето специализирани продажби на велосипеди.

Здравата двуколесна задвижвана от човека измишльотина, известна като планински велосипед, доминира в света на колоезденето от въвеждането му преди почти четири десетилетия. Планинските велосипеди се преместиха от няколко ръчно сглобени новости в началото на 1970-те, за да представляват приблизително 95 процента от пазара на велосипеди до 1993 г. [източник: Worland]. Планинското колоездене осигури на ездачите мощна сила: свобода. Планинското колоездене се превърна в олимпийско събитие за мъже и жени само няколко години по-късно, през 1996 г.

Оттогава дизайнът на планинските велосипеди напредна до мястото, където ездачите вече могат да отидат почти навсякъде. Днешните планински велосипеди с много предавки и пружинно окачване се различават значително в зависимост от това къде и как решите да карате.

Това е голям път от скромното начало на ездата. Ранните велосипеди, произведени с дървени рамки и метални джанти в средата на деветнадесети век, са били трудни за изправено положение. От друга страна, днешните планински велосипеди могат да ходят навсякъде и да правят всичко и многобройни форми на този спорт са се развили, за да се възползват от това.

Планинското колоездене е разделено на няколко основни категории, всяка с оборудване, тактика и тълпи от отдадени велосипедисти. Някои от тези категории са свързани изцяло със скоростта, докато други са свързани изцяло с пъргавината и извършването на противопоставящи се на гравитацията подвизи, които оставят тези от нас с два крака на земята безмълвни.

И така, какви са различните разновидности на този завладяващ спорт? Продължете да търгувате.

Състезания с планински велосипеди: груби ездачи

Ако имате състезателна серия с размер на една миля и обичате да прекарвате велосипеда си през неговите крачки, състезанията с планинско колоездене може да са за вас. С толкова много различни стилове, от които да избирате, непременно ще намерите нещо, което ще ви хареса. Не забравяйте да носите каска.

Ски бягане. Крос-кънтри планинско колоездене (XC) е дейност за издръжливост, която е един от най-популярните и най-старите видове планинско колоездене. Множество обиколки и често многодневни състезания могат да подложат на изпитание всеки закален ездач, като повечето събития варират от няколко мили до повече от 100 мили (160 километра). Тъй като повечето професионални курсове за планинско колоездене включват продължително каране нагоре и надолу, ездачите трябва да са годни и ефективни велосипедисти с велосипеди, които могат да се справят и с двете. Крос-кънтри велосипедите са най-леките от всички планински велосипеди, с тегло от 21 до 28 паунда.

Надолу. Спускането по планината е по-трудно, отколкото изглежда. Докато спускането по дълъг, павиран склон може да е просто, спускането с планинско колоездене може да бъде стръмно и коварно. Скали, канавки и други неизвестни предмети са в изобилие и тъй като гравитацията ускорява скоростта ви надолу, трябва да мислите бързо, за да избегнете бедствия като преобръщане през кормилото. Планинските велосипеди за спускане са проектирани да издържат на удари и имат отлично окачване, за да направят неравното каране по-удобно. В резултат на това те обикновено са по-тежки от другите планински велосипеди, с тегло над 35 паунда (15 килограма), което ги прави неподходящи за каране по хълмове или нагоре.

Има четири от тях (4X). Четирима колоездачи се състезават един срещу друг в състезание през поредица от естествени и изкуствени препятствия в този вид състезания с планинско колоездене. Пистата може да е изключително технична, с няколко неравности, хълмове, скокове, резки завои и стръмни падания. Обикновено тя е дълга само няколкостотин ярда.

Двойният слалом е вид слалом, при който се състезават двама души. Гледали ли сте някога олимпийско ски събитие, когато скиори се състезават през поредица от цветни щеки с главоломна скорост? Същността на състезанията с двоен слалом е да замените снега и ските с пръст и планински велосипед. Два велосипеда спринтират до дъното на хълм, докато умело избягват и излизат от портите в двоен слалом (прътове със знамена върху тях).

До този момент сме обхванали различни състезания по планинско колоездене. Планинското колоездене не винаги е опит да победите най-бързото време. Ще разгледаме някои от по-спокойните, но все пак потенциално животозастрашаващи категории планински велосипеди на следващата страница.

Още категории за планинско колоездене: изпитания, трикове и мръсотия

Планинската езда не винаги означава да се реете във въздуха с вятъра в гърба. Въпреки това, следните стилове на планинско колоездене далеч не са скучни.

Изпитания. Изпитанията са изключение от правилото, че повечето състезания по колоездене са за скорост. Ловкостта, балансът и малко въображение са важни в изпитанията. Целта е да завършите трасето с възможно най-малко грешки, независимо дали става въпрос за прескачане през тясна греда на задното колело на мотора или маневриране нагоре и над дънер или камък. Какво точно е грешка? В зависимост от опита, може да оставите краката си или определени части от мотоциклета ви да докоснат земята или да пропуснете препятствие. Тъй като изпитанията наблягат на навигацията, а не на карането, тези планински велосипеди са сред най-странно изглеждащите на пазара, с малки колела, мощни спирачки и без седалка.

Градски/Улица. Този тип BMX е известен още като градски, свободен стил или уличен BMX (велосипеден мотокрос). Това са ездачите, които намирате в центъра на градовете, на детските площадки и почти навсякъде другаде, които могат да се използват за каскади, плъзгане надолу по перилата на колчетата си, прескачане на седалки и отбиване на колелата от стените. Ездачите в тази категория се концентрират върху трикове, пъргавина и поемане на въздух, като използват всичко, което е налично. Малките колела, широките гуми и колчетата (метални пръти, стърчащи от средата на колелото) са често срещани характеристики на BMX велосипедите за свободен стил, които могат да се използват за плъзгане надолу или за ездач, на който се изправя, когато изпълнява трик.

Те скачат по пръстта. Dirt jumping е подобен на градския BMX по това, че съдържа скокове и трикове, но геговете се изпълняват на хълмове и могили. Дърт скачачите обикновено инвестират значително време в копаене и изграждане на своите трасета за скачане на мръсотия. Велосипедите за скачане на мръсотия са създадени да издържат на удари и като цяло са по-тежки от другите велосипеди, с тегло над 30 паунда (13 килограма).

Всепланински. Категорията all-mountain включва всички видове планинско каране. Всепланинската езда включва преминаване на обширни маршрути с много възходи и спускания. Известно е още като ендуро, което се отнася до частта за издръжливост на дълги разстояния в спорта. На пазара за колоездене, всички планински велосипеди са доста популярни. Те разполагат с няколко предавки за каране нагоре и надолу, направени са леки за грубо каране и са достатъчно здрави, за да понесат удар.

Freeride. Този специалитет по планинско каране попада някъде по средата. Това е категорията да отидеш навсякъде, да правиш всичко, в комплект с универсален велосипед. Това е фрийрайд, ако можете да сложите колело върху него или да го прескочите, независимо дали сте го построили или сте го намерили. Всичко е в това да излезеш и да караш колелото си. Велосипедите за всички планини имат много възможности за всички, но фрийрайд велосипедите са по-тежки и следователно не са толкова отлични за катерене по хълмове.