ПЪТЕН ВЕЙКЪР ПРОТИВ ПЛАНИНСКИ ВЕЛОСИПЕД

larutadelosconquistadores

Въпреки че може да не е общоизвестно, шосейните и планинските велосипеди са два почти напълно различни термина. Освен че се използват в различни настройки, има разлики между тях по отношение на дизайн, предназначение, комфорт и скорост. Нека започнем с ключовите разлики при шосейния велосипед срещу планинския велосипед.

Дизайн

Пътните велосипеди обикновено се изработват от особено леки материали, като например алуминий. Обикновено колелата са по-тънки от тези, с които са оборудвани планинските велосипеди, а кормилото е почти извито по подразбиране, така че мотоциклетистът да е в такова положение, че той (или тя) да устои най-много на вятъра.

От друга страна, планинските велосипеди обикновено са изработени от изключително здрави материали, главно поради факта, че са предназначени за използване на неравен терен. Колелата са особено широки и големи, за да позволят на мотора да преминава по-лесно по сурови терени.

По отношение на дизайна, планинските велосипеди несъмнено са по-трайни. Въпреки че има изключения и в двете категории, планинските велосипеди също са по-големи, въпреки че добър пример за изключение в тази категория биха били мотоциклети за проходимост, използвани за пътуващи изложби като Tour De France например.

Като се вземат предвид всички тези фактори обективно, планинските велосипеди са по-добри по отношение на дизайна.

Предназначение

Следващият двубой е свързан с гъвкавостта. Предназначението на шосейното колело очевидно е на пътя, докато планинските велосипеди не са точно създадени само за планини. А именно, планинските велосипеди са подходящи за целите на всички терени, докато шосейните велосипеди са предназначени изключително за настилката.

Доста лесно е да се види логиката зад гореспоменатото твърдение. Пътните велосипеди, тъй като са по-малко издръжливи, не биха могли да се справят с голяма част от колоезденето на открито. От друга страна, планинските велосипеди могат да се използват както на бетон, така и на земя по почти еднакъв начин. В заключение, планинските велосипеди са и по-гъвкави.

Комфорт

Въпреки че това не е правило, има разлика по отношение на удобството между планинските велосипеди и шосейните велосипеди. Голямата част от него разчита на чистия дизайн на въпросния тип велосипед. Планинските велосипеди са малко по-удобни за каране поради факта, че рамката и вилицата поглъщат всички удари вместо тялото на ездача.

На всичкото отгоре планинските велосипеди също имат превъзходно окачване. Просто поради факта, че повечето шосейни велосипеди са проектирани за по-високи скорости, те обикновено принуждават ездача в неудобни позиции. Дискомфортът се усеща главно по шията и китките, въпреки че пътните велосипеди с особено високи седалки могат да причинят дискомфорт и в областта на гръбначния стълб.

Максимална скорост

Сферата „максимална скорост“ е мястото, където шосейните велосипеди се отличават най-много. Пътните велосипеди имат превъзходен обхват на предавките и са специално проектирани да постигат възможно най-високите скорости. Тънката рамка и мотоциклети, олекотена конструкция и видът на кормилото, обикновено снабден с тези велосипеди, са „виновни“.

Има очевидна причина, поради която планинските велосипеди имат нисък обхват на предавките – никой не иска да ходи по скали и неравен терен.

Pages:
Edit