15 ИНСТРУКЦИИ ЗА НАЧИНАЕЩИ В ПЪЛНИНСКИТЕ КОЛОЛОЖИ

Обичате ли да излизате навън и да изживявате страхотното на открито? Тогава планинското колоездене е идеалният начин да насочите своя приключенски начин на живот към висока скорост. Тази дейност осигурява притока на адреналин, от който се нуждаете, независимо дали сте спортист, изучаващ нов състезателен спорт, жажда за скитане, започваща извън мрежата, или фанатик на природата, който не може да се насити на това да бъде навън. Кои предложения за планинско колоездене за начинаещи, от друга страна, са най-полезни за начинаещ? От какъв вид екипировка или оборудване ще имате нужда и какви способности ще са ви необходими, за да гарантирате вашата безопасност и производителност?

С нашите пет препоръки за планинско колоездене за начинаещи, ние от The Adventure Junkies разбиваме тези основни въпроси. Ние обясняваме всичко на основен и ясен език в това ръководство, за да ви предложим основно разбиране за спорта, така че да можете уверено да покорявате всички тези върхове, маршрути и хребети.

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА МТБ ЧАСТИ

Велосипедът е сложна машина и всички части трябва да работят безпроблемно, за да предложат безопасно и приятно каране.

1. ЗАВОДКИ

Пръстени за управление на кормилото, които могат да се регулират по време на каране на велосипеда и се намират на задното колело. Ако обаче предавката се измести или се изплъзне от мястото си, има проблем с дерайльора, който контролира както веригата, така и зъбните колела. Това може да се дължи на напрежение или триене на кабела, но игнорирането му ще повлияе на прецизността на вашия велосипед. Ценен ресурс е видеото на Cycling Weekly за пренареждане на неправилни предавки.

2. ПЕДАЛИ

Пластмасовите педали са типични за повечето велосипеди, но се препоръчва да ги замените с метални педали без щипки, които са по-издръжливи, дълготрайни и устойчиви на атмосферни влияния от стандартната пластмаса. Металът осигурява по-сигурна опора от пластмасата, което подобрява баланса ви при пресичане на тежък терен. Изборът на най-ефективните педали е разгледан изцяло в нашето ръководство за части за планински велосипеди.

3. СЕДЛО

Тъй като ще бъдете седнали през по-голямата част от пътуването си, ще искате да изпробвате няколко различни стила на седло, преди да се спрете на този, който идва с вашия велосипед. Преди да направите избор, помислете за материалите, формата и ширината на всяко седло. Мъжете избират лек, тънък тип с опора за гърба, докато жените предпочитат по-широк стил с повече подплънки, за да облекчат натиска върху долната част на тялото.

4. ГУМИ

Проверете налягането в гумите си, преди да тръгнете по пътеките, което влияе върху сцеплението върху неравни повърхности. Колелата могат да отскочат от земята, ако налягането в гумите е твърде високо, което представлява риск за безопасността. Въпреки това, ако налягането в гумите ви е твърде ниско, може да се окажете със спукана гума или вдлъбнати джанти. Топографията, обемът на гумите и протектора, ширината на джантата и дори теглото ви влияят на подходящия диапазон на налягането.

5. КОРМИЛО

Тъй като кормилото се използва за управление, от решаващо значение е да се уверите, че е настроено към вашата височина, така че да не губите енергия, накланяйки се или посягайки нагоре. По-ниската позиция на кормилото обикновено се предпочита, защото понижава центъра на тежестта и подобрява сцеплението с земя. Въпреки това, спускането му твърде далеч намалява контрола над мотора, така че намерете щастлива среда. Това ръководство за BikeRadar може да ви помогне да определите височината.

6. ВЕРИГА

Нормалната верига ще ръждясва с времето, създавайки корозия в задвижването и други вътрешни компоненти на мотора. Почиствайте и смазвайте редовно веригата, за да елиминирате тази опасност, удължавайки живота на веригата и подобрявайки нейната функционалност. Изберете смес за керамични смазки, която не оставя никакви мазнини или мръсотия след себе си, не изисква често нанасяне по време на каране и може да се справи с мокро или дъждовно време.

ОБОРУДВАНЕ И ОБЛЕКЛО

Когато карате на дълги разстояния на голяма надморска височина, комфортът и подготовката за неочакваното ще подобри цялостното ви удоволствие.

7. ОБЛИЧВАНЕ

Въпреки че не се нуждаете от цял ​​гардероб за велосипеди, струва си да инвестирате в определени висококачествени неща от първа необходимост, които да ви предпазят от времето и да ви помогнат да се представяте по-добре. Потърсете устойчиви на атмосферни влияния и дишащи облекла, съставени от здрава материя като найлон, полиестер или спандекс – леко трико, подплатени шорти, ръкавици за езда, сигурно прилягаща каска и ергономични наколенки. Връхното облекло е изгодно, ако карате колело на по-студени и стръмни места и нашият съвет за избор на подходящо MTB яке е за вас.

8. ОБОРУДВАНЕ

Освен очевидните подкрепления като бутилка вода и протеинови закуски, не отивайте на пътеката без подходящо оборудване.

Съхранявайте комплект за първа помощ, смазка за веригата, допълнителни гуми, зарядно за слънчеви телефони, фенерче, слънцезащитен крем, помпа и лост за гуми, GPS, закачалка за дерайльора и многофункционален инструмент за основни ремонти в сгъваема и водоустойчива раница.

Разполагате с тези артикули, гарантиращи, че можете да се справите с всякакви опасности за безопасността, неочаквани събития или механични неизправности, които могат да възникнат.

НА ВЕЛОСИПЕДА ПРАКТИКУЙТЕ ИДЕАЛНАТА СИ ФОРМА.

Позата на тялото ви в седлото влияе върху това колко контролирано и опитно става вашето каране; следователно, дайте приоритет на перфектната форма над скоростта или техническите познания.

9. ПРАКТИКА КАЗАНЕ НА НАГОРЕ

Развийте силата и честотата на въртенето на педалите, като превключите мотора на по-ниска предавка. След това се наведете напред към кормилото и се придвижете към ръба на седлото, като държите здраво седнал. Тази поза разпределя тежестта върху предното колело, което помага за стабилизиране на мотора и осигурява по-голямо сцепление с гумите, което е важно за стръмно изкачване.

10. ПРАКТИКУЙТЕ КАЗАНЕ НА СЪЛУЧАНЕ

В зависимост от скоростта, превключете на по-висока предавка, намалете педалите или спрете напълно. Поддържайте свободно тяло със свити лакти, за да поемете напрежението от повишената инерция на спускането. Застанете над седлото, като държите коленете си разкопчани, и поставете краката си така, че предният педал да е по-висок от задния. Поддържайте здраво дръжката на кормилото, но не прекалявайте – преместете раменете и горната част на тялото в подходящата посока и моторът ще го последва.

МАНЕВРИРА ТЕХНИЧЕСКИ

Разбирането как тези телесни движения и тактики могат да работят във ваша полза ще ви помогне да постигнете плавно, динамично каране.

11. КОМПРЕСИРАНЕ

Тази техника, понякога известна като “претегляне”, е най-добра за каране на спускане, тъй като разпределя кинетичната енергия от рамката на велосипеда към гумите. Издърпайте кормилото с ръце, докато натискате педалите с краката си, докато клекнете в кръста. Компресирането ви позволява да контролирате по-прецизно движението на велосипеда въпреки увеличената му скорост.

12. ДАТА НА ИЗПУСКАНЕ

Тази техника, известна понякога като “оттегляне”, е особено полезна за заобляне на ъглите и изсветляване на целия велосипед, позволявайки ви да избегнете скалисти прегради или извивки. Отблъснете мотора с бързо, силно и вертикално движение, след което се върнете в приклекнала позиция, като използвате едновременно ръце и крака. Няма да загубите равновесие, ако отпуснете еднакво тегло в целия мотор.

13. РАЗБИРАНЕ

Отвън спирачките трябва да се считат за „димери, а не ключове за осветление“. Казано по друг начин, не ги хващайте силно и бързо; вместо това използвайте леки движения на натиск, за да намалите скоростта си, докато пътувате по неравен терен. Ако се страхувате от остри завои или стръмни изкачвания, тази стратегия може да ви помогне да възстановите увереността в мотора.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ

14. ПРИ ПЪРВОТО СИ КАЗАНЕ НЕ БЪДЕТЕ Твърде ВЪВЪЛДУВАНИ.

Разгледайте пътеки за начинаещи във вашия квартал, преди да изпробвате способностите си на къс планински хребет, след което преминете към междинни и напреднали пътеки с течение на времето.

15. ТЪРСЕТЕ ЦЕНТРОВЕ ЗА ПЪТЕТЕ

Център за пътеки, който може да се намери в цялата страна и предлага класификации на пътеки за ездачи от всички нива на способности, е отлично място за започване на нови ездачи. Повърхностите са класирани за лесна навигация, а в удобствата често се предоставят велосипеди под наем. Освен това маршрутите са добре маркирани и включват зашеметяващи гледки към природата за живописно и вълнуващо начало на планинско колоездене! Вижте Международната асоциация за планинско колоездене за списък с центрове за пътеки близо до вас.

Pages:
Edit